خبر کوتاه اما تلخ و گزنده بود؛ اسطوره فوتبال سرطان دارد. شايد اين اولين خبري بود که همه دوست داشتند زود تکذيب شود و شايعه باشد اما متاسفانه واقعيت داشت.
دروازهبان اسطورهاي فوتبال ايران و آسيا اسير چنگال زشت و کريه سرطان شده بود.
شمارش معکوس زندگي براي حجازي دومين دروازهبان قرن آسيا آغاز شد. سرآلکس فرگوسن مربي پرافتخار منچستريونايتد به احترام حجازي کلاه از سر برداشت و زماني که شنيد او بيمار است دست به قلم شد و در نامهاي کوتاه براي اسطوره دروازهباني فوتبال ايران نوشت: " همه منچستريها برايت دعا ميکنند. "
علاقه حجازي به منچستريونايتد غير قابل انکار است چرا که زماني از همين باشگاه پيشنهاد خوبي داشت اما او آنطور که خودش در خاطراتش ميگويد به عشق مردم و ايران قيد اين پيشنهاد رويايي را زد و در دوران طلايي فوتبالش کشور را ترک نکرد.
حجازي اسطوره بود نه براي اينکه فقط دروازهباني بي همتا بود؛ او مردمي بود و مردم را دوست داشت طوري که جمشيد مشايخي پير و استاد سينماي ايران او را تختي فوتبال ناميد. حجازي از نسل فوتباليستهاي عاشق بود، نسل شاهرخ مهرابيها، پرويز دهداريها و... آنهايي که نه به عشق پول و شهرت که به عشق فوتبال وارد زمين سبز چمن شده بودند.
حجازي قرار بود بسکتباليست شود و به تيم ملي جوانان بسکتبال هم دعوت شد اما يک اتفاق او را به ميدان سبز فوتبال کشاند .بسکتباليستي که فوتبال، تفريحش بود روزي براي تماشاي مسابقات فوتبال مدارس رفت و مصدوميت دروازهبان مدرسه باعث شد او براي اولين مرتبه تجربه حضور در ميدان جدي فوتبال را پيدا کند. اين مسابقه سرآغاز حضور جدي او در ميدان فوتبال بود.
حجازي پس از آن تا قله افتخارات فوتبال پيش رفت و محبوب مردم و فوتبالدوستان شد. او هم مثل هر آدمي ديگر اشتباهاتي داشت اما اشتباهات اسطورهها هم دوست داشتني است. بزرگي در فوتبال ميگويد "مردم وقتي يک فوتباليست را دوست داشته باشند اشتباهاتش را ميبخشند و فراموش ميکنند. "
حجازي در عرصه مربيگري هم موفق عمل کرد. مربيگرياش را در يک تيم گمنام و در کشوري که فوتبال قابل اعتنايي نداشت آغاز کرد؛ او سرمربي تيم محمدان بنگلادش بود و توانست با اين تيم پرسپوليس را شکست دهد و نام خود را در تاريخ فوتبال بنگلادش جاودانه کند.
او سپس به استقلال آمد و توانست اين تيم را تا فينال جام باشگاههاي آسيا برساند و در نهايت با استقلال نايب قهرمان آسيا شود.
بر سرصفحه سايتش که در حين بيماري راه اندازياش کرد اين جملات با خط خود ناصر حجازي خودنمايي ميکند:
"سپاس ايزد بيهمتايي که با مشعل فروزان ايمان به او و عشق خويش به سرزمين پارس مرا مورد لطف هموطنانم قرار داد. "
حجازي ها سال هاي در درون دروازه تيم ملي ايران و استقلال درخشيد و بارها با پروازهايش نگاه ها را به خود خيره کرد و مرد اسطوره اي لقب گرفت، اما پرواز ناصر خان در روز دوم خرداد ديگري فرودي نداشت و سنگربان نام آشناي فوتبال ايران در بيمارستان کسري براي هميشه پرواز کرد و فقط خاطراتش را جا گذاشت و رفت.
نگاهي به زندگي شخصي و افتخارات و کارنامه ورزشي او مياندازيم:
*زندگي شخصي؛ يک خانواده کاملا ورزشي
پدرش متولد تبريز بود و آژانس املاک داشت. وي با چهار خواهر و يک برادر در خانوادهاي هشت نفري زندگي ميکرد. ناصر دوره دبستان را در مدرسه هخامنش و دوره دبيرستان را در مدارس سعادت، سينا، سهند و شرق طي کرد.
در سال 1350 وارد مدرسه عالي ترجمه شد و در سال 1356 ليسانس خود را دريافت کرد. حجازي داراي دو فرزند به نام هاي آتيلا و آتوسا بود که هر دو از بازيکنان فوتبال بودهاند. آتيلا سابقه بازي در تيم استقلال تهران را دارد. وي داراي يک دختر به نام جانان است. آتوسا نيز بهترين گلزن فوتسال زنان ايران بود و همسر وي سعيد رمضاني نيز بازيکن فوتبال است که در حال حاضر براي تيم فولاد خوزستان بازي مي کند. فرزند آنها امير ارسلان نام دارد.
*دوران مربيگري
اولين تجربه مربيگري حجازي در محمدان بنگلادش بود. نقطه اوج اين باشگاه در سال 1367 با پيروزي بر پرسپوليس و صعود به يک چهارم نهايي جام باشگاههاي آسيا رقم خورد. حجازي در سال 1375 سرمربيگري استقلال را پذيرفت و در زماني کمتر از سه سال، موفق شد اين تيم را به مقام نايب قهرماني جام باشگاههاي آسيا، قهرماني و نايب قهرماني ليگ ايران برساند.
در اين دوران حجازي توانست تيم استقلال را بعد از شکست يک بر صفر در تاريخ بيست و پنجم تير ماه 1376مقابل تيمي از کشور آذربايجان در مسابقات جام خزر، در سي و دو ديدار متوالي داخلي و خارجي بدون شکست هدايت کند. اولين شکست استقلال بعد از سي و دو ديدار متوالي بدون باخت، مقابل تيم فولاد خوزستان در تاريخ 4 مرداد 1377از سري مسابقات ليگ کشور ودر حالي که قهرماني استقلال از چند هفته مانده به پايان مسابقات مشخص شده بود، اتفاق افتاد.
حجازي بعد از قهرماني استقلال در جام باشگاه هاي ايران در تاريخ دوم شهريور 1377 (ماه جولاي )از سوي کنفدراسيون آسيا AFC به عنوان مربي برتر ماه اين قاره انتخاب شد.در بيانيه AFC آمده بود: حجازي توانسته است هم به عنوان مربي و هم بازيکن استقلال را به مقام قهرماني ليگ باشگاه هاي ايران برساند.
وي در ايران هدايت تيم هاي بانک تجارت تهران، شهرداري کرمان، سپاهان اصفهان، ماشين سازي تبريز، ذوب آهن اصفهان، استقلال رشت، استقلال اهواز و نساجي قائمشهر را نيز عهده دار بود.
حجازي در سال 1386 مجدداً هدايت استقلال تهران را پذيرفت اما قبل از اتمام نيم فصل از سرمربيگري استقلال کناره گيري کرد تا به عنوان مدير فني نظاره گر عملکرد استقلال باشد. استقلال در همان سال با تيمي که حجازي ساخته بود و تا صعود به مرحله نيمه نهايي وي را در کنار خود ميديد توانست مقام قهرماني جام حذفي کشور را بدست آورد.
ناصر حجازي در سال 1387 با پيشنهاد ابومسلم مواجه شد و با وجود نظارت بر عملکرد اين تيم در چند بازي، بدليل مشکلات مالي پيشنهاد و هدايت اين تيم را نپذيرفت. وي در سال 1388(2009) به سمت مديرفني تيم فوتبال دي استرادا اسلواکي منصوب شد و توانست اين تيم را راهي مرحله نيمه نهايي جام حذفي کشور اسلواکي کند اما به دليل مبتلا شدن به بيماري سرطان ريه، نتوانست هدايت دي استرادا در اين مرحله از مسابقات را عهده دار باشد.
وي به عنوان رئيس کميته فني باشگاه استقلال فعاليت ميکرد و در باشگاه گسترش فولاد تبريز نيز با سمت نماينده تام الاختيار مالک باشگاه به اين تيم مشاوره ميداد.
*افتخارات ناصر حجازي
در سمت بازيکن باشگاهي:
قهرماني جام باشگاههاي تهران- تيم تاج ( 1348 )
قهرماني جام ميلز هندوستان- تيم تاج ( 1348 )
نايب قهرماني جام باشگاههاي تهران- تيم تاج ( 1349 )
نايب قهرماني جام حذفي تهران- تيم تاج ( 1349 )
قهرماني باشگاههاي ايران- تيم تاج ( 1349 )
قهرماني جام باشگاههاي آسيا- تيم تاج ( 1349 )
قهرماني جام ميلز هندوستان- تيم تاج ( 1349 )
مقام سوم جام باشگاههاي آسيا- تيم تاج ( 1350 )
قهرماني جام چهار جانبه فوتبال تهران - تيم تاج( 1350 )
مقام سوم جام باشگاههاي ايران- تيم تاج ( 1350 )
نايب قهرماني جام باشگاههاي تهران- تيم تاج ( 1350 )
قهرماني جام باشگاههاي تهران- تيم تاج ( 1351 )
قهرماني جام دوستي- تيم تاج ( 1351 )
نايب قهرماني جام ميلز هندوستان- تيم تاج ( 1351 )
قهرماني جام اتحاد- تيم تاج ( 1352 )
نايب قهرماني جام تخت جمشيد- تيم تاج ( 1352 )
نايب قهرمان جام علم- تيم تاج ( 1352 )
قهرماني جام تخت جمشيد- تيم تاج ( 1353 )
نايب قهرماني جام باشگاههاي تهران- تيم استقلال( 1361 )
قهرماني جام باشگاههاي تهران- تيم استقلال( 1362 )
قهرماني جام باشگاههاي تهران- تيم استقلال( 1364 )
*در سمت بازيکن ملي:
حضور در بازهاي المپيک مونيخ 1972 ( 1350 )
قهرماني جام ملتهاي آسيا 1972 ( 1350 )
قهرماني در مسابقات جام ايران ( 1351 )
قهرماني بازيهاي آسيايي 1974 ( 1352 )
قهرماني جام ملتهاي آسيا 1976 ( 1354 )
کسب سهميه حضور در بازيهاي المپيک 1976 ( 1354 )
حضور در جام جهاني 1978 آرژانتين ( 1356 )
مقام سومي جام ملتهاي آسيا 1980 ( 1358 )
*در سمت سرمربي:
نايب قهرماني جام باشگاههاي تهران - تيم استقلال (1361)
صعود به جمع 8 تيم برتر آسيا - تيم محمدان بنگلادش
مقام چهارم جام در جام باشگاههاي آسيا - تيم استقلال( 1375 )
قهرماني جام خزر- تيم استقلال ( 1376 )
نايب قهرماني جام دوستي امارات - تيم استقلال ( 1376 )
قهرماني جام پرچم ترکمنستان- تيم استقلال ( 1376 )
قهرماني جام چهار جانبه کيش - تيم استقلال (1376)
قهرماني جام آزادگان- تيم استقلال ( 1376 )
نايب قهرماني جام باشگاههاي آسيا1999 - تيم استقلال(1377)
نايب قهرماني جام آزادگان - تيم استقلال(1377)
صعود به مرحله نيمه نهايي جام حذفي کشور اسلواکي - تيم دي استرادااسلواکي 2009 (1388)
|